Estic segura que molts de vosaltres celebrareu l’entrada de l’any amb una festa, un viatge, o reunits amb la família. Com en direu, d’aquesta celebració? En castellà, Nochevieja (o Noche Vieja) s’utilitza per a definir l’última nit de l’any. En valencià, però, no tenim un equivalent de l’estil de *nitvella, un calc que s’escolta sovint (tot i que sóc del parer que, afortunadament i gràcies al paper de les xarxes socials, cada vegada es fa servir menys).

L’Optimot ens fa un bon resum de l’assumpte: cal dir nit de Cap d’Any per a referir-nos a la màgica festa del 31 de desembre. Per als més avançats: majúscula o minúscula? Una volta més, l’Optimot ens ajuda a resoldre el dubte: utilitzem minúscula per al genèric (la nit de Cap d’Any, el dia de Cap d’Any) i majúscula per a la festivitat, com fem amb totes les festivitats cíviques, religioses o polítiques (nit Cap d’Any, nit de Nadal -i no *nitbona!-, nit de Reis…).

Voleu més vocabulari festiu? L’Ésadir ens fa un bon recull dels errors més habituals en el lèxic nadalenc. Vull fer, però, una matisació:

BETLEM O PESSEBRE?  

El llistat de l’Ésadir només recull la forma pessebre, que és la més usada en la majoria dels parlars orientals. Però nosaltres, els valencians, podem dir tranquil·lament betlem, com ens diu l’AVL. De fet, l’Alcover-Moll diu açò sobre el mot betlem:

El betlem o representació gràfica del naixement de Jesucrist constitueix una de les festes més simpàtiques i populars del temps de Nadal. Antigament eren més freqüents que avui els betlems, a les cases particulars. A Catalunya s’observa ara un moviment de restauració d’aquest costum, però en lloc de betlems se solen anomenar pessebres, sobretot a la regió de Barcelona; en canvi, de Tarragona per avall, en el regne de València i a les Balears, es conserva ben viu el nom per betlem.

Si voleu saber més sobre aquesta tradició tan nostra, el blog A tota llengua va publicar un recull de curiositats ben interessant sobre el betlem (o pessebre).

img_20141223_184821
El Betlem de Xàtiva (2014)

 

 

I, per a acomiadar l’any, només ens queda felicitar-nos. Bones festes, bon any nou, bon Nadal i feliç any nou… Trieu la fórmula que vulgueu i, el que és més important, feu-la servir!