Fa temps ja, un lector del blog em va fer arribar una consulta: volia saber on podia descarregar àudios en valencià per a escoltar-los mentre conduïa. Escoltar la llengua que volem aprendre és útil no només per a la comprensió oral, sinó també per a millorar la nostra fluïdesa a l’hora d’expressar-nos. Els que aprenen anglés com a llengua estrangera, per exemple, tenen a l’abast infinitat de recursos atractius, accessibles i, sovint, gratuïts: pel·lícules, sèries, documentals, podcasts, … A quin material audiovisual poden accedir els estudiants de valencià?

Alguns alumnes, mentre torna i no torna la difunta RTVV, aprofiten les pel·lícules, les sèries i altres programes de TV3 i la resta de canals de la CCMA. Altres, però, em diuen que preferirien començar amb material en parlars valencians. Escoltar la llengua en tots els dialectes possibles és enriquidor, sobretot en els nivells més avançats, però és cert que al principi pot causar confusions pel que fa a aspectes que difereixen entre els diferents estàndards, com la pronunciació o les conjugacions verbals.

Hui vos presente quatre eines que heu de conèixer si el que vos interessa és l’àudio sense vídeo per a poder escoltar valencià sense necessitat de parar atenció a cap imatge.

el-podcast_1

El podcast és un format d’emissió radiofònica que permet als oïents escoltar el programa en el moment que trien. Podeu pensar en el podcast com una espècie de ràdio a la carta amb els beneficis afegits de la xarxa: podem compartir o comentar un podcast en qüestió de segons, amb un parell de clics. De podcasts, n’hi ha de temàtica molt variada i, per descomptat, n’hi ha en valencià! La revista digital Tresdeu va fer fa poc un recull de 10 podcast valencians que no vos podeu perdre. N’hi ha per a tots els gustos! A més, si escodrinyeu un poc en Ivoox (disponible en format web i aplicació per al mòbil), podeu trobar alguns programes solts, com ara uns quants d’Amàlia Garrigós, un programa sobre música en valencià, programes infantils o un programa de 22 capítols anomenat El Mural, coordinat per Escola Valenciana i elaborat per professionals de la ràdio i la televisió.

la-radio

Com bé diuen en un dels podcasts que vos he proposat, la ràdio és, encara hui, un mitjà amb gran immediatesa i capacitat de penetració social. Avise, això sí, que no sóc usuària habitual de la ràdio i, consegüentment, és molt possible que se m’escapen emissores i programes. Si en coneixeu en valencià, podeu fer-m’ho saber i estaré encantada d’editar l’entrada per a afegir-les-hi!

De dilluns a divendres, de 16h a 18h, Clara Laguarda presenta Els 40 València, en la 94.2 FM. En la 104.4 FM, Radio Klara emet alguns programes en valencià. En la 94.5, CVRadio també té part de la programació en valencià. La Universitat Jaume I de Castelló té la seua emissora de ràdio en la 107.8 FM. Ràdio Manises, que té alguns programes en valencià, emet en la 105.7. I, per desgràcia, ja no me’n sé més 😦

institucions

Algunes institucions públiques tenen material als seus llocs web que sovint els aprenents de valencià desconeixen. Vos en presente quatre, hui: l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Politècnica de València.

Teniu interés en temes com la literatura o l’onomàstica? Heu sentit mai a parlar de la Nova Cançó, de figures com Teodor Llorente o Enric Valor, i voleu saber-ne més?  Aleshores, l’apartat de descàrregues de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua vos farà molt de profit! Amb un sol clic podeu descarregar en format mp4 o wmv (depén de l’arxiu) unes quantes jornades i conferències que ha organitzat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Sí, ja sé que havia dit que en l’entrada de hui parlaríem de documents amb àudio i sense vídeo i que aquestes conferències estan enregistrades en vídeo. La qüestió és que, a diferència d’una pel·lícula, un documental o una sèrie, les imatges no són essencials en els documents multimèdia que ofereix l’AVL. De veres, en la majoria de casos la imatge és gent parlant: podeu quedar-vos tranquil·lament amb l’àudio, com si fóra un programa de podcast. Si el vostre reproductor no admet el format mp4 o wmv, podeu utilitzar un conversor com este.

La Universitat de València té un ampli ventall de recursos en format àudio i vídeo (ja hem comentat abans com convertir-los!) al seu portal Mediauni. D’una banda, podeu recuperar conferències i altres actes que ha organitzat la universitat (com la de Mónica Oltra que vam anunciar el mes passat). D’altra banda, tenen programes que podeu escoltar en directe o a la carta, com ara Amics de la Nau Gran, en què tracten temes variats.

La ràdio de la Universitat Jaume I de Castelló, com ja deien abans, emet en versió tradicional i també per internet. En valencià, podeu trobar-hi programes de diferent temàtica: els amants de la literatura teniu al vostre abast ADONA’T (sobre creacions literàries i musicals fetes per dones) o  El mirall de paper, Sense barreres proporciona una visió de la diversitat i la discapacitat des de l’òptica universitària, els viatges troben el seu espai a Viatge mediterrani

Pel que fa a la Universitat Politècnica de València, és cert que bona part de la seua oferta de ràdio a la carta és en castellà, però tenen uns quants programes en valencià i són prou diferents perquè en trobeu algun que vos agrade: Carlos Ripollés parla de cultura en Els viatges de Carlos Carlos, en La represa entrevisten personalitats culturals i polítiques. Ciència propera ens acosta temes de divulgació científica, mentre que Escolta tu tractava el panorama de la música en valencià (no emeten des de 2014, però tenen un bon grapat de programes que podeu escoltar a la carta). Un programa musical que sí que està en actiu és València’n’metal. I, parlant de música, anem al següent punt…

musica

El recurs per excel·lència per a escoltar valencianoparlants mentre conduïu, cuineu, netegeu la casa o eixiu a córrer és la música. Escolteu música en valencià de manera habitual? No? Doncs feu una ullada a la pàgina Facebook i al perfil de Twitter de Música En Valencià, en què trobareu recomanacions per a tots els gustos. Si ja coneixeu alguns grups que us agraden, podeu buscar els seus perfils en pàgines i aplicacions com Bandcamp o Spotify. Bandcamp us permet escoltar música en línia o descarregar-la. Cada grup o artista posa preu als seus àlbums: alguns es poden descarregar gratuïtament, altres tenen un preu fixat i altres es poden descarregar pagant el preu que trobeu convenient. Spotify, en canvi, és completament gratuït en la versió Free, que incorpora anuncis publicitaris i només permet escoltar música en línia; i també té una versió Premium, per la qual cal pagar, que no té publicitat i sí que permet baixar música per a escoltar sense connexió.

I vosaltres?

Escolteu podcasts, ràdio o música en valencià? Quin recurs preferiu? Recordeu que, a partir de l’any que ve, totes les proves de certificació de valencià (EOI, JQCV i CIEACOVA) incorporaran la comprensió oral en tots els nivells, així que… planteu l’orella!

Save