Molta gent m’ha fet, de manera directa o indirecta, esta pregunta últimament. I és normal: amb tres entitats certificadores, com sé quina és la millor, la més fàcil, la que més em serveix…? Anem a pams!

Les tres entitats que certifiquen coneixements de valencià de manera oficial són la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) i la Comissió Interuniversitària d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA). Qualsevol certificat de nivell emés per una d’estes tres entitats és igualment vàlid. Per tant, a la pregunta “si faig l’examen a la CIEACOVA, em val com el de la JQCV?”, la resposta és .

Ara bé, quines diferències hi ha entre cadascuna de les opcions? Hi ha xicotetes variacions en els continguts (per exemple, en el nivell A2, el subjuntiu no entra en la JQCV però sí en CIEACOVA), però hui ens centrarem en els aspectes més pràctics:

  1. Els nivells que cadascuna certifica (o no)
  2. El model d’examen
  3. Convocatòries: dates i diners

Esteu a punt? Comencem…

1-els-nivells-que-cadascuna-certifica-o-no

  • Cap entitat no certifica mitjançant examen, de moment, el nivell A1. Per a obtenir-lo, es podran seguir cursos homologats a les universitats, escoles d’adults i altres entitats.
  • Els nivells A2, B1, C1 i C2 es poden obtindre tant a la JQCV com a l’EOI i a la CIEACOVA.
  • El nivell B2 només es pot obtindre a la CIEACOVA i a l’EOI enguany. L’any que ve, la JQCV té previst incorporar-lo a l’oferta.

2-model-examen

Ja vos vaig parlar fa poc dels canvis en el model de prova de la Junta Qualificadora. Si recordeu aquell post, ja sabeu que per a les convocatòries d’enguany (2017), el model d’A2 i B1 de la Junta canvia, mentre que el de Mitjà (C1) i Superior (C2) es queda com sempre. Què vol dir això? Que hem de separar este apartat per nivells:

Nivells A2, B1 i B2

Ara que la JQCV s’ha adaptat al Marc europeu, no hi ha grans diferències pel que fa als models d’examen de les tres entitats. Tots tres són bastant comunicatius i busquen més allò que l’aspirant pot fer que no l’error i l’excepció. Hi ha poques mostres de model d’examen d’estos nivells en Internet, entre altres raons perquè la JQCV no els ha fet mai i la CIEACOVA és una institució de creació relativament recent. Si voleu fer-hi un cop d’ull..

Així, a grans trets, quines diferències es poden apreciar? Per a mi, la més important és el format de la comprensió oral en els nivells B: mentre que la JQCV i l’EOI fan preguntes de vertader o fals, d’opció múltiple i de relacionar fragments d’àudio amb enunciat, en els exàmens de B1 i B2 de CIEACOVA cal fer un resum escrit a partir d’un text oral, la qual cosa implica una escolta molt activa i una gran capacitat de síntesi. En este sentit, pense que és un poc més complicat el model CIEACOVA de B1 i B2 que el de la JQCV i l’EOI.

Nivells C1 i C2

Ací sí que trobem una gran diferència entre les tres entitats, almenys enguany, perquè, com vos avançava fa un moment, la Junta Qualificadora manté per a les convocatòries de maig i novembre de 2017 el model vigent des de 2009. És un model d’examen menys comunicatiu i s’hi valora més el coneixement de les normes i excepcions gramaticals que no la capacitat de produir un text oral o escrit. No hi ha comprensió oral en cap dels dos nivells i l’examen es divideix en dues fases: una primera fase eliminatòria en què l’aspirant contesta preguntes de vertader i fals i opció múltiple sobre comprensió lectora i estructures gramaticals i una segona fase en què es du a terme l’expressió escrita i oral. La part roïna és, sobretot, l’apartat de lèxic: mai saps quina paraula rebuscada o quin refrany impossible preguntaran. La part bona és que hi ha un cabàs de proves amb els solucionaris corresponents a l’enllaç que vos he posat abans, de manera que és més fàcil preparar-se l’examen de manera autònoma. A més, hi ha molt de material en línia orientat a aquestes proves: d’això en parlarem d’ací poc, així que estigueu atents a les novetats del blog!

Entre l’EOI i la CIEACOVA, les diferències són menors. Com en els nivells B, canvia l’estil de comprensió oral: un resum a partir d’un àudio en CIEACOVA, preguntes de vertader i fals, opció múltiple i relacionar en EOI. El resum, a primera vista, no hauria de suposar un problema per als aspirants als nivells avançats, però com a correctora de la convocatòria de gener de CIEACOVA vaig comprovar que és una de les preguntes que més costa de fer bé. Tot i que ambdós exàmens tenen un enfocament comunicatiu, la CIEACOVA sí que té preguntes d’estructures gramaticals amb formats diversos: omplir buits, opció múltiple, corregir, posar signes de puntuació i majúscules… , mentre que en l’EOI l’aspirant s’ho juga tot en una carta: les redaccions. Això pot ser un avantatge o un inconvenient: tot depén del que se vos done millor. En una redacció és més fàcil evitar aquella paraula que no sé si porta dièresi o no o eixa perífrasi que era no recorde si era correcta o incorrecta… però també tenen més pes les propietats textuals, clar: si no se vos dóna bé escriure, l’EOI no és la millor opció, especialment perquè de vegades els enunciats són molt exigents. En la prova de C2 de juny de 2016, per exemple, calia escriure un comentari de Facebook que fóra sarcàstic, crític i amb un to d’humor. Si no sou usuaris habituals de l’escriptura creativa, un exercici així pot ser un problema. De models d’examen, n’hi ha pocs de disponibles en línia, com passava amb els nivells baixos:

3-convocatories

La Junta Qualificadora té una convocatòria pel maig/juny i una per l’octubre/novembre. Normalment, l’última setmana de maig es fa l’examen d’A2 i la primera fase del Mitjà; la primera setmana de juny es fan el B1 i la primera fase del Superior, … El calendari d’enguany encara no s’ha publicat, però ací teniu el de 2016, que vos pot servir d’orientació. El preu de la prova, si no m’equivoque, és al voltant de 20 euros, i hi ha un descompte del 10% si el tràmit es fa per internet. També hi ha descomptes per a famílies nombroses. Una nota important: matricular-se per a la primera convocatòria (maig/juny) dóna dret a examen a la segona en cas de suspendre. Pel setembre s’obri un període de matrícula per a la segona convocatòria, però només dóna dret a eixa convocatòria. El preu és el mateix per a la matrícula de maig/juny que per a la d’octubre/novembre. És a dir: que, tot i que tingueu pensat presentar-vos a la tardor, val la pena fer la matrícula pel maig i fer l’intent.

Un altre apunt important per als de Mitjà i Superior: si aproveu la primera fase (comprensió lectora i estructures gramaticals) però suspeneu la segona o la vostra mitjana no arriba al 60% (i, per tant, no obteniu el certificat) en la convocatòria d’estiu, vos guarden la nota per a la de la tardor. Per tant, per l’octubre/novembre teniu l’opció de tornar-vos a presentar a la primera fase (per a intentar traure una nota més alta, la qual cosa facilita arribar al 60% si fluixegeu en redacció, oral i dictat) o anar directament a la segona fase sense haver de repetir la primera. Si vos presenteu de nou per a pujar nota i n’obteniu una de més baixa, no patiu: es queden amb la més alta.

L’Escola Oficial d’Idiomes té terminis i condicions diferents per a l’alumnat oficial (els que van a classe) i l’alumnat lliure (els que només es presenten a la prova de certificació), tot i que la prova és la mateixa. Les dates ja es poden consultar als webs de les diferents escoles d’idiomes (ací la de València, per exemple). Un detall que heu de saber és que si sou alumnat oficial teniu dret a una segona convocatòria pel setembre en cas de suspendre en estiu però, si sou alumnat lliure, no. Disculpeu! Açò ha canviat enguany. Ací està la resolució corresponent a 2017. El preu fa mal a la butxaca: no conec les xifres exactes de tots els nivells, però fer la prova de C2 em va costar 94€ (sense comptar les taxes d’obrir expedient a l’EOI) i m’han dit que la resta de nivells no se’n van gaire. És, de lluny, l’opció més cara. Si trieu aquesta via, estigueu atents, perquè el període de matrícula per a l’alumnat oficial ja està obert i el de l’alumnat lliure està a punt d’obrir-se!

El període de matriculació telemàtica d’aquest alumnat en la prova de certificació comprendrà des de les 09.00 hores del dia 27 de febrer fins a les 15.00 hores del dia 9 de març de 2017. Es podrà aportar a la secretaria del centre el justificant del pagament bancari de la taxa fins a les 15:00 del dia 10 de març.

La CIEACOVA és l’entitat que més convocatòries fa: una pel gener, una pel juny i una pel setembre, tot i que la disponibilitat dels nivells varia segons la seu. Encara no hi ha dates oficials per al 2017, però ací teniu les de 2016 com a orientació. El preu és diferent segons la seu: pel gener, per exemple, la UPV cobrava 20€ a l’alumnat i personal de la universitat, 40€ als exalumnes i 80€ al públic en general. A la UV, en canvi, el preu era el mateix per a tothom: vorejava els 20€, més o menys com la Junta, i també amb descomptes per a famílies nombroses. Així, a l’hora de triar on feu l’examen, és una bona idea fer números i escollir segons la vostra situació.

Teniu més dubtes?

Podeu deixar un comentari o enviar-me qualsevol consulta i faré tots els possibles per respondre. No oblideu subscriure-vos al blog si no ho heu fet ja per a estar al corrent de les novetats i rebre un avís quan es publique el recull de material per a preparar les proves. I, trieu l’entitat que trieu… prepareu bé la prova!

Save

Save

Save