Ja hem comentat que el model d’examen de la JQCV està en procés d’adaptació al Marc Europeu (MECR) i que enguany, per tant, és l’últim any que veurem els clàssics exàmens de Mitjà i Superior de la Junta vigents des de 2009 d’estil carnet de conduir: un fum de preguntes d’estructures lingüístiques (70 per al Mitjà, 90 per al Superior) que avaluen més el coneixement de l’excepció, del lèxic impossible, que no la capacitat comunicativa. Al meu parer, el canvi de les proves no només és positiu: és imprescindible. Però, així i tot, alguns de vosaltres vos presentareu enguany al Mitjà i Superior de la JQCV, i m’han preguntat unes quantes vegades quines maneres hi ha de preparar-se per a aquest tipus d’examen.

Si el model actual de les proves de la JQCV té una cosa positiva és que hi ha molt de material disponible en línia que vos pot ajudar. No hi ha res com disposar de l’ajuda d’un profe, sobretot si no esteu familiaritzats amb el model d’examen. Però si no vos ho podeu permetre, o si ja teniu algú que vos faça classes i, així i tot, voleu ajuda extra, ací teniu un recull de material al vostre abast.

Abans que res, heu de saber a què vos enfronteu. Si ja vos heu presentat abans, passeu directament al següent paràgraf! L’examen de la JQCV consta de dues fases. La primera fase (sol ser l’última setmana de maig per al Mitjà i la primera de juny per al Superior) és la més automàtica, i és eliminatòria. Consisteix en un text per a la comprensió lectora (amb preguntes d’opció múltiple i de vertader i fals) i les estructures lingüístiques, que són preguntes d’opció múltiple de lèxic, morfosintaxi i ortografia. Cada pregunta suma un punt, els errors penalitzen i les preguntes que no es responen ni sumen ni resten. Si passeu aquesta fase amb un mínim de nota, podeu fer la segona fase. Ací teniu un full d’excel per a calcular la nota del Mitjà quan isquen les plantilles (el dilluns següent a la prova) i, ací, un per al Superior. La segona fase, que és a mitjans de juny, comprén el dictat, la redacció i l’expressió oral. Si mireu el calendari de les convocatòries de 2016, vos podeu fer una idea de les dates, perquè encara no han eixit les d’enguany. Pel que fa a la matrícula, l’any passat es va obrir cap al 20 de març, així que estigueu atents! No patiu, que jo vos avisaré a la pàgina del Facebook del blog i al meu Twitter 😉

El mateix lloc web de la Junta Qualificadora, que depén de la Conselleria d’Educació, té unes quantes maneres diferents de practicar, totes gratuïtes:

  • Dictats dels dos nivells, per als que necessiteu practicar aquesta part de l’àrea d’expressió escrita.
  • Proves de les convocatòries anteriors, amb els solucionaris corresponents. Fer proves i autocorregir-les és útil, sobretot si no vos heu presentat mai als exàmens de la Junta: feu-ne almenys tres o quatre! La part roïna? Les proves no expliquen per què heu encertat o fallat. Per sort, per a això teniu…
  • Inter-val, una eina en línia (no cal instal·lar res) que permet fer proves tipus test i que explica les respostes correctes.
  • Pràctic és una variant més amena dels dos recursos anteriors. És una mena de joc gràcies al qual es poden practicar les àrees de l’examen per separat o de manera conjunta. Cal descarregar el programa a l’ordinador, però ocupa poc d’espai.
  • Jugallengua també és descarregable, també ocupa poc i vos podeu centrar en un apartat concret de la llengua (lèxic, morfosintaxi, ortografia, etc.) o practicar-los tots en general. És un poc més lúdic que el Pràctic. Als meus alumnes sempre els ha agradat molt!
baby-443393_640
A este xiquet li han dit que s’ha de presentar al Mitjà. Foto: Pixabay

Fora del web de la JQCV també hi ha material. Per a consultar un poc de teoria, vos pot vindre bé aquest PDF de dubtes lingüístics, per exemple, que és mel de romer: cobreix la majoria dels problemes amb què s’enfronten els aspirants de Mitjà i Superior amb exemples molt clars. Problemes amb els refranys i les frases fetes? Feu una ullada a aquest document! També en format PDF teniu el vocabulari de barbarismes que fa uns quants anys va editar la Conselleria d’Educació. Aneu amb compte, però, perquè hi ha paraules que apareixen al vocabulari com a barbarismes i actualment són correctes (per exemple, agravi). Davant del dubte, penseu que, almenys a efectes de l’examen, el Diccionari Normatiu Valencià de l’AVL és qui té la raó, perquè ha sigut actualitzat de manera més recent.

Vos agrada més escoltar les explicacions que no llegir-les? Mireu tots els vídeos d’aprenentatge de valencià que ha publicat la Universitat Politècnica de València! No és l’única institució que n’ha preparat: la Diputació de València també en té uns quants sobre dubtes lingüístics al seu perfil del Facebook.

Quant a exercicis, la UPV en té disponibles amb els solucionaris (claus) corresponents ací. També té dictats i els cursos MOOC de valencià (massius, oberts i en línia): tothom que els fa diu que són molt útils!

Alguns coneguts m’han preguntat per llibres de text o d’exercicis. Al centre on jo treballe hem estat fent servir el Nou d’ací i d’allà de Tabarca, disponible tant per al grau Mitjà com per al Superior. Totes les activitats estan orientades al model actual d’examen de la JQCV i porten un solucionari molt complet. La mateixa editorial té uns volums de 10 proves de l’estil JQCV amb solucionaris molt detallats que expliquen el perquè de cada resposta.

Més material?

Si teniu més recursos útils, no dubteu a compartir-los! Podeu fer un comentari ací mateix o mitjançant el formulari de contacte.

Afegim DICTATS propis!

Recordeu consultar l’etiqueta #Dictats del blog per a accedir als sis que publicàrem per a la convocatòria d’estiu i als que publicarem pròximament!