A banda de calor, platja, festes del poble i viatges, l’estiu sol ser sinònim de temps lliure. Molts dels qui seguiu el blog teniu vacances durant l’estiu i alguns m’heu demanat recomanacions de lectures en valencià.

Ja sabeu que la lectura, com tot, és qüestió de gustos, i és molt difícil fer recomanacions generalitzades. Jo preferisc conéixer el perfil de cada alumne abans de recomanar-li una lectura o una altra. Així i tot, he intentat fer una llista ordenada per nivells d’aprenentatge que pot servir-vos de guia orientativa molt bàsica. Si no trobeu res que vos apanye, deixeu un comentari amb els vostres gustos o interessos i miraré de trobar un títol que vos puga satisfer la set de llegir!

Una nota: en aquesta entrada i la següent vos parlaré sobretot de narrativa, que és el gènere que més m’agrada i, per tant, que més conec. Això no vol dir que no siga bo llegir poesia, teatre o assaig, clar que no! Simplement, que no en conec prou com per a fer-ne recomanacions. Dit això, comencem…

Primers nivells (A2-B1)

Si fa poc que heu començat a estudiar valencià i no en sou parlants nadius, aquesta és la vostra franja. En aquest punt del procés d’aprenentatge, és important que trieu lectures que no siguen massa difícils: no convé estar consultant el diccionari contínuament. De fet, vos recomanaria que no el consultàreu gens, si no és estrictament imprescindible. Sona contradictori si el vostre objectiu és aprendre llengua, però no ho és: la majoria de paraules les acabareu deduint pel context i, igualment, en els nivells A2-B1 no necessiteu conéixer tot el vocabulari per a entendre el sentit global del text. Recordeu que llegir no només ajuda a aprendre lèxic nou, sinó també a interioritzar aspectes de l’ortografia i la sintaxi, a millorar la comprensió lectora…

La literatura infantil i juvenil és un bon punt per on començar. Si teniu al voltant criatures (fills, germans, cosins, tot s’hi val), no oblideu que compartir experiències lectores amb elles farà que desenvolupen l’hàbit lector més fàcilment, un hàbit que els serà extremadament útil en el futur. Aprofiteu el temps lliure per a explorar el meravellós món dels àlbums il·lustrats, com ara Les princeses també es tiren pets o De quin color són els besos?. Si les personetes que teniu al voltant són un poc més majors, potser és hora de fer una ullada a les col·leccions de primers lectors (feu una ullada a les de Tàndem o Bromera) i cap amunt. Busqueu autors com Enrich Lluch o Teresa Broseta, per exemple. Coneixeu la col·lecció Anem de festa?

Quan ja estigueu preparats per a més lletra, vos recomane títols com No sigues bajoca!, de Pasqual Alapont, i la resta de novel·les infantils protagonitzades per Manel i el seu iaio Frederic. Riureu molt i, si vos agraden, n’hi ha unes quantes! No perdeu de vista tampoc les traduccions: la col·lecció d’Angela Sommer-Bodenburg que comença amb El vampiret també és rica en títols que vos faran passar una bona estona.

Si voleu apartar-vos un poc de món de la literatura infantil, són imprescindibles les col·leccions de contalles de Llegir en valencià, que es poden adquirir com a suplement amb la premsa de manera setmanal. Són contes curts, sense massa dificultat i ben fàcils de trobar!

Finalment, si busqueu lectures que no necessàriament siguen literàries, podeu recorrer a la premsa escrita que no estiga altament especialitzada. La revista Tresdeu, per exemple, vos ofereix tendències culturals (cinema, moda, música, teatre…). Per a les notícies d’actualitat, teniu el diari La Veu.

Nivells intermedis (B2-C1)

Ah, la màgia de progressar en una llengua i poder llegir cosetes cada vegada més complexes! No vos crea una felicitat infinita? A mi sí!

Si no teniu ganes de complicar-vos molt la vida, o si tot just acabeu d’aprovar el B1 i comenceu a posar-vos seriosos amb això de llegir en valencià, la literatura juvenil és la vostra gran aliada. Clàssics com El guardià de l’anell són bons tant per a un B1 com per a un B2. Coneixeu l’autora Gemma Pasqual? Ara és quan vos serà útil eixe nebot adolescent que vos fa tanta ràbia: demaneu-li els llibres que li han fet llegir a l’institut per a l’assignatura de valencià. Si no els ha cremat o destruït ja (les lectures obligatòries són una manera excel·lent d’aconseguir que el jovent deixe de llegir), estarà encantat de desfer-se’n.

Per contra, si esteu preparats per a aprofundir un poc més en la lectura, o si sou navegants del B2 cap al C1, no tingueu por d’afrontar reptes més grans. Lectures curtes? Les Rondalles valencianes d’Enric Valor (les originals, no les adaptades per a xiquets!) són un bon punt de partida. Del llibre de contes Històries del paradís, de Xavi Sarrià, me n’han parlat molt bé, però he de confessar que encara no ha caigut en les meues mans. Voleu històries un poc més llargues, potser? L’editorial Sembra Llibres té unes quantes novel·les curtes que solen agradar. A alguns dels meus alumnes els va fer gràcia La fallera calavera (que explica la història del conegudíssim joc de cartes), altres preferiren Totes les cançons parlen de tuAltres novel·les curtes que estan bé: Notes finals, de Vicent Borràs, si sou del món de l’educació; Gràcies per la propina, de Ferran Torrent, tot un referent de l’humor valencià.

Vos agrada el teatre? Tant si és que sí com si no ho teniu molt clar, doneu una oportunitat a Besos, que vos captivarà de segur, o a Ací no paga ni Déu! 

Fins ara he anat dient obres curtes perquè crec que és important que no vos canseu de llegir, sobretot si no teniu una base lingüística sòlida o l’hàbit de llegir. Però, si no vos fa por que el llibre pese un poquet més, aneu a per títols com El temps és mentida (ho reconec, encara no el tinc, però n’he llegit crítiques boníssimes) si vos atrau la intriga, o La mestra, que vos endinsarà en el panorama de les primeres escoles que van fer classe en valencià.

I si no m’agrada la ficció? Una bona alternativa és La nova guia de València, que vos descobrirà raconets imprescindibles del cap i casal. No descuideu tampoc la premsa escrita: la revista Saó publica articles tan diversos que és impossible que no en trobeu un que vos agrade.

I després, què?

En la propera entrada, faré recomanacions per a nivells avançats (aquells que sureu entre el C1 i el C2). Deixeu un comentari si voleu una suggerència individualitzada o si teniu una proposta de lectura que m’he deixat per comentar!