Sovint ens queixem que les xarxes socials ens distrauen de l’estudi, però no podem obviar que tenen un potencial enorme a l’hora d’ajudar-nos a aprendre. Com que és inevitable que acabem mirant el mòbil o l’ordinador moltes voltes al dia, per què no fem que estes visites al món virtual ens aporten coneixement en dosis xicotetes?

Hui ens centrarem en les pàgines del Facebook que poden ajudar els aprenents de valencià. Algunes tenen seccions específiques sobre vocabulari, altres fan sortejos, n’hi ha que tenen vídeos, i la majoria vos avisaran quan s’òbriguen els períodes de matrícula de la JQCV i altres entitats acreditadores de valencià (EOI, CIEACOVA), quan publiquen els resultats, les llistes, etc.

1. Acadèmia Valenciana de la Llengua

Un clàssic, veritat? L’AVL s’ha modernitzat molt en els últims anys i ara té un perfil en xarxes ben actiu i productiu. Amb “la paraula del dia” aprendreu lèxic que potser no coneixíeu o pensàveu que era incorrecte (per exemple, el mot vacacions). A més, molt sovint sortegen material que edita l’Acadèmia, tant obres de consulta (diccionaris, gramàtiques, etc.) com llibres de lectura, còmics, DVD i més!

2. Valencià a la Dipu

Imprescindible! Una pàgina amb preguntes diàries sobre lèxic, morfosintaxi, ortografia… que vos permetran activar i revisar el que sabeu sobre llengua. No oblideu visitar també la seua secció de vídeos, en què pengen material audiovisual sobre lèxic temàtic, sobre dubtes lingüístics i cosetes variades.

3. Aviva Massamagrell

El Gabinet de Normalització lingüística de Massamagrell té un perfil ben actiu al Facebook en què sovint pengen preguntes de l’estil del test de la JQCV molt útil per a tots els qui vos presenteu al Mitjà i al Superior. Especialment interessant és “la paraula amagada”, què vos servirà per a aprendre vocabulari.

4. Promoció Valencià Ajuntament de Tavernes de la Valldigna

Si seguiu este perfil, no se vos escaparà ni una convocatòria de la Junta! També pengen les plantilles tan bon punt les publiquen. A més, si sou de Tavernes, vos agradarà saber que publiciten les subvencions que fa l’Ajuntament per a l’ús del valencià. Molt important si teniu un comerç en el poble!

5. Promoció del valencià: Ajuntament de Xirivella

Amb el lèxic d’actualitat, esta pàgina vos proporciona lèxic específic dels temes que més s’escolten en el moment. També anuncien les activitats en valencià que organitzen (per exemple, un club de lectura que vos pot ser útil si viviu a Xirivella o a prop), totes les novetats de la JQCV (terminis de matrícula, notes, etc.) i, de quan en quan, recomanen articles per a llegir.

6. Regidoria de Promoció del Valencià: Ajuntament de la Font de la Figuera

A més d’informar sobre els esdeveniments que organitzen al poble, publiquen imatges com esta amb curiositats lingüístiques sobre paraules i expressions.

7. Oficina de Promoció del Valencià de Puçol

Si teniu problemes per a saber quan cal una ce trencada (ç), l’únic municipi valencià que la porta al nom vos ajudarà amb la campanya #SomPuçol. En la seua pàgina també trobareu informació sobre les activitats que organitzen i les novetats de la JQCV.

8. Promoció del valencià a Picassent

Una pàgina ben variada, amb vídeos sobre temes de gramàtica com ara preposicions o dubtes lingüístics, recomanacions d’articles, novetats de la JQCV i subvencions per a l’ús del valencià a Picassent.

9. Promoció Valencià Ajuntament de Torrent

Torrentins i torrentines, si no coneixíeu l’agència del vostre poble, descobriu-la! Hi trobareu concursos,  ajudes, ofertes de cursos i més! Els qui no viviu a Torrent també vos beneficiareu de les recomanacions que fan de música en valencià i les actualitzacions sobre la JQCV.

10. A poqueta nit

Si encara no seguiu la pàgina del blog, ara és el moment de fer-ho! A més d’avisar-vos quan hi ha entrades noves, hi trobareu informació sobre la llengua, terminis de matrícula de totes les entitats acreditadores de valencià… Prompte m’aventuraré a fer servir el Facebook Live per a donar-vos una sorpresa, així que pareu atenció!

 

N’hi ha més?

Clar que sí! He posat les que m’han semblat més actives o més variades, però si el vostre poble té una oficina de promoció del valencià amb un perfil actiu al Facebook o coneixeu una pàgina d’un altre tipus que siga útil per als aprenents de valencià, no dubteu a deixar-la als comentaris perquè tothom la puga consultar.