Vos agrada la tardor? A mi m’encanta! La setmana passada entràrem oficialment en l’estació de les pluges, les fulles seques, la carabassa torrada, la roba llarga (per fi!), les castanyes, les xemeneies enceses, la fira de Cocentaina…

Hui vos propose una manera d’aprofitar el canvi d’estació per a practicar valencià. En l’última entrada déiem que mirem moltes vegades el mòbil i que això ens podia servir, per exemple, per a traure el màxim profit de les xarxes socials com el Facebook. I si, cada volta que desbloquegem la pantalla, ens saludara una frase en valencià?

He preparat sis fons de pantalla amb la grandària ideal per a la majoria de smartphones que contenen refranys i frases fetes amb referències a la tardor. Són gratuïts i els podeu descarregar simplement fent clic amb el botó dret i, en el menú desplegable, trieu l’opció “Desar imatge”. També podeu descarregar totes les imatges juntes en una carpeta comprimida ací.

Fixeu-vos en els aspectes ortogràfics: com s’escriu correctament setembre, la doble s de carabasses, la d intervocàlica que no pronunciem però hem d’escriure en els registres formals… I no descuideu tampoc la fraseologia, que ja sabeu que és important en la primera fase del Mitjà i el Superior. En les frases fetes que no tenen un significat molt clar he afegit una xicoteta explicació però, si queden dubtes, podeu deixar un comentari.

1. Qui tinga blat…

blat

2. Carabasses!

carabasses

3. No plourà d’eixa tronada

tronada

4. Fer més mal…

pedregada

5. Sempre plou quan no hi ha escola

escola

6. No deixar fulla verda

fulla