Quan vaig publicar l’entrada sobre 4 eines gratuïtes per a escoltar valencià encara no disposàvem de la ràdio autonòmica valenciana, À Punt ràdio, i per tant no vos en podia parlar. Ja vaig confessar en el seu moment que mai he sigut molt de ràdio, jo, però com més escolte esta emissora, més m’atrau el món de les ones radiofòniques i més aprofitament didàctic li veig. Hui, en concret, vos vull parlar d’un dels programes d’À Punt: Rosquilletres.

El programa es defineix com “familiar” i es tracta d’un concurs entre alumnat d’educació secundària sobre ortografia. L’altre dia el vaig escoltar per primera vegada i de seguida vaig entendre que era una eina potentíssima per a aprendre valencià ben bé a qualsevol nivell. Si voleu saber com vos pot beneficiar, seguiu llegint!

L’emissió comença amb la lectura del rànquing i la presentació dels participants de cada setmana. Hi ha tres concursants per equip, i són dos els equips que s’enfronten cada dia, de dos pobles o ciutats diferents d’arreu de la geografia valenciana. Tan bon punt comencem, per tant, trobem el primer element útil per als aprenents de valencià dels nivells més bàsics: els monòlegs sobre u mateix. Els concursants parlen sobre les seues aficions, les seues mascotes… vocabulari bàsic que resultarà especialment profitós als aprenents de nivells A1/A2. Però, ei! No penseu que els principants són els únics que es poden beneficiar de la part inicial del programa. En acabar de presentar-se, els concursants de cada equip lligen “la postal”, que és una descripció del municipi en què està el seu institut. Parlen de gastronomia, festes, orografia… termes, en definitiva, que ja comencen a ser rellevants en un B1/B2. Penseu, per exemple, que entre els descriptors de nivell B1 de la JQCV hi ha els següents:

  • Donar informació sobre un mateix o sobre una tercera persona: costums, hàbits, comportament, cultura i activitats quotidianes.
  • Descriure la ciutat, poble o barri on es viu tot informant dels serveis i les comunicacions que s’hi ofereixen.

És prou evident la relació amb el que fan els concursants de Rosquilletres! I, per si fóra poc, cal que no oblidem que fins i tot els aprenents de valencià dels nivells més avançats (i estic parlant ja del C1 i el C2, el que abans eren el Mitjà i el Superior, respectivament) poden obtindre lèxic i estructures propis d’estos nivells. Dissabte passat, per exemple, les concursants de Pego i Almenara parlaven de les marjals dels seus pobles. Fixeu-vos en este descriptor del nivell C2:

  • Ampliar el lèxic relacionat amb l’entorn: denominacions de llocs, paisatges i zones
    urbans i rurals.

No vos sembla una manera molt entretinguda d’aprendre? I acabem de començar!

El lletreig

La prova principal del concurs consisteix a lletrejar paraules. Està dividida en tres fases, en què s’augmenta progressivament la velocitat del lletreig i la llargària de les paraules. Esta prova és útil per a aprenents de tots els nivells: els principiants podran consolidar l’accentuació, les grafies b/v, la h… Als aprenents de nivell avançats, d’altra banda, els permetrà repassar l’ortografia i, de pas, la fonètica: tant el presentador de programa com la jurat tenen un estàndard lingüístic exquisit. Problemes amb les vocals obertes i tancades? Fixeu-vos bé com ho fan ells!

El barbarisme intrús

En esta prova, es lligen llistes de tres paraules, de les quals una és un barbarisme: un mot propi d’un altre idioma (en este cas, el castellà) que no és correcte en valencià. A més d’indicar quina de les tres paraules és un barbarisme, la jurat indica com es pot dir correctament en valencià. Això no només vos servirà per a corregir paraules que potser déieu malament, sinó per a descobrir-ne altres que pensàveu que eren incorrectes i no ho són (com ara caldo, per exemple). Açò és especialment interessant per als nivells B2, C1 i C2.

La música al Rosquilletres

Una de les coses que més m’ha agradat del programa és que, entre la segona i la tercera fases de lletreig, ofereixen un tastet de música en valencià. No posen la cançó sencera, almenys no ho feren dissabte passat, però sí que en diuen el títol i l’autor/a de manera que, si vos agrada, ho teniu ben fàcil per a fer una cerca ràpida i conéixer més temes dels mateixos autors. Qui sap si no descobrireu un grup que vos encise gràcies a esta mostra de poc segons? Ah! Després d’escoltar la cançó, el presentador fa una pregunta de comprensió oral a cada equip. Tenint en compte que ara les tres entitats acreditadores (JQCV, EOI i CIEACOVA) tenen comprensió oral en la majoria dels nivells, sembla lògic practicar-la, encara que siga un poquet, no trobeu?

M’encanta! Quan i on puc escoltar Rosquilletres?

Si voleu seguir el programa en directe, el podeu sintonitzar cada dissabte a les 11.30 del matí. Si no vos va bé l’horari, no patiu: gràcies a internet, el podeu escoltar còmodament en format podcast al web d’À Punt Media, a l’apartat de Rosquilletres.

Quant als mitjans, és ben fàcil. A la Viquipèdia mateixa podeu trobar les freqüències en FM per a sintonitzar l’emissora amb qualsevol ràdio. Si preferiu fer-ho en línia, tant en directe com en diferit, simplement heu d’entrar en el web de l’emissora.

 

 

Espere que vos animeu a escoltar el programa i a traure’n el màxim profit. Al cap i a la fi, és un espai de trenta minutets, que no suposa una inversió gran de temps i és totalment gratuït d’escoltar. I, si teniu més idees per a aprendre valencià a casa, no dubteu a deixar un comentari!