L’any passat vaig publicar esta entrada que comparava les tres entitats acreditadores de valencià (JQCV, EOI i CIEACOVA), i encara m’arriben preguntes relatives a la qüestió. Amb totes les novetats que hi ha enguany amb l’adaptació de les proves de la JQCV al MECRL i les que ha introduït la resolució del 5 de març de la JQCV (que és la que estableix, entre altres coses, la convocatòria única), he pensat que calia fer una nova explicació per a aclarir conceptes i dubtes. Comencem!

Dates, preus i convocatòries

La JQCV ha publicat esta mateixa setmana un tríptic al seu web que proporciona no només la informació sobre la convocatòria de la mateixa Junta, sinó també de les altres entitats acreditadores. El resum seria una cosa així:

taula dates bo

Descarregueu la taula en PDF ací

Com veieu, si vos voleu presentar al B2 o al C2 a l’estiu, haureu d’optar per EOI o CIEACOVA. Si sou aspirants d’A1, només podeu optar per CIEACOVA (si sou aspirants d’A1 i llegiu este blog, heu guanyat la meua admiració eterna). Els certificats de capacitació tècnica (administratiu, mitjans, correcció) només els fa la JQCV, com sempre. La resta de nivells (A2, B1 i C1) els certifiquen  totes les entitats.

Quant als preus, no hi ha novetats (que jo sàpiga) respecte dels preus de l’any passat: uns 20-25 euros de mitjana la JQCV (15€ els nivells més baixos i 27€ els nivells més alts), uns 100€ de mitjana l’EOI i, pel que fa a CIEACOVA, depén de cada universitat (de vegades fan descompte per a alumnes, personal i exalumnes).

Ara mateix, l’EOI és l’única entitat que ofereix una convocatòria extraordinària, és a dir, la possibilitat de tornar a fer l’examen en cas de suspendre. La convocatòria extraordinària de l’EOI té lloc al setembre.

JQCV: canvis per a 2018

El canvi més important en el pla logístic és la convocatòria única: el pagament de les taxes ja no dóna dret a l’examen de juny i el de novembre, sinó que només permet fer l’examen en una data: la corresponent al nivell (vegeu la taula que hi ha més amunt). El B2 (de nova creació a la JQCV) i el C2 (que abans era el Superior) es fan a novembre. La resta, al juny. La distribució en el temps ha variat molt poc: les proves d’A2, B1 i B2 es fan en un sol dia, mentre que les de C1 i C2 es fan en dos fases. On està el canvi? Ací: abans, la primera fase no incloïa l’expressió escrita, només les competències lingüístiques i la comprensió lectora. Ara, però, l’expressió escrita passa a la primera fase, i en la segona es farà exclusivament l’oral. Quant a la inscripció, és important que sapigueu que enguany serà exclusivament telemàtica.

Quant al contingut de l’examen, els aspirants dels nivells més bàsics ja podeu consultar, a més dels continguts, les proves de 2017 (ací A2 i ací B1), mentre que els que vulgueu presentar-vos a B2, C1 i C2 vos haureu d’acontentar, de moment, amb els quaderns de nivell (si en teniu un en paper, no en feu cas: la versió més actualitzada sempre és la del web de la JQCV!). El que sí que se sap són coses sobre l’estructura de l’examen:

  • Les estructures lingüístiques (preguntes d’opció múltiple de contingut lingüístic, no de comprensió) apareixen en els nivells B2, C1 i C2 únicament. 
  • La comprensió oral només apareix en els nivells A2, B1 i B2, però no en C1 ni C2.
  • L’expressió oral consta d’un monòleg i un diàleg en els nivells A2, B1 i B2 i únicament d’un monòleg amb preguntes en els nivells C1 i C2.

Recordeu que el període d’inscripcions per a les proves de juny de la JQCV s’obri hui, 23 de març! Si voleu fer el B2 o el C2 a la JQCV (al novembre), haureu d’inscriure-vos-hi a partir de l’1 de setembre.

Si voleu informació més detallada sobre els canvis en el C1 de la JQCV (antic Mitjà), consulteu l’entrada corresponent!