Ja hem entrat en la tardor, i amb la tardor ve la segona convocatòria de l’any de les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià! Com segurament ja sabeu, enguany la JQCV ha introduït la novetat de la convocatòria única: només hi ha una possibilitat anual de fer cada examen. Els nivells A2, B1 i C1 s’examinaren al juny i els nivells B2 i C2 s’examinen entre octubre i novembre. Com que he rebut uns quants correus en què em preguntàveu per la prova de nivell C2, posem-nos a la faena!

Canvis: del Superior al C2

Si vau llegir l’entrada sobre els canvis al C1, ja vos podeu imaginar més o menys en quin sentit van els canvis: la prova és més comunicativa, busca més la producció, comprensió i interacció de l’aspirant que no el domini de les particularitats i excepcions del codi lingüístic. Per això, els errors en els exercicis d’opció múltiple no penalitzen.

Totes les àrees són eliminatòries: cal obtindre, almenys, un 50% de puntuació en cada àrea (i un 60% en la global) per a aprovar l’examen complet. Com el C1, tindrà dues fases:

  • Una primera fase escrita, que inclou comprensió lectora, estructures lingüístiques i expressió escrita. Tindreu una pausa abans de l’expressió escrita.
  • Una segona fase oral, en un dia diferent, per a l’expressió (monòleg) i interacció (diàleg) orals.

Un apunt: la informació que vos presente l’he extreta de la guia de la prova de nivell C2 que ha publicat la JQCV al seu web. Si canvia d’ací a l’examen, no em mireu a mi! Dit això, anem per àrees?

Comprensió lectora:

Sembla que tornem al model d’opció múltiple (a, b o c) en lloc dels d’unir paràgrafs. La bona notícia? Que tots els materials de preparació de proves antics, pensats per a les proves velles del Superior (de 2009 a 2017), vos faran profit, perquè estaven estructurades d’eixa manera. Això sí, ara només hi haurà 5 preguntes (no 10, com abans) i conserva el valor sobre el total, un 10%.

Estructures lingüístiques:

Les preguntes sobre competència lingüística (lèxic, ortografia i morfosintaxi) es mantenen en el format d’opció múltiple. Tot i que el model de prova inicial feia entendre que hauríeu d’omplir buits, respondre a definicions, etc., la guia del nivell deixa clar que, com en el nivell C1, tindrem resposta a, b o c de tota la vida del Senyor. Això sí: hem passat de 80 preguntes en l’antic Superior a 40 en el C2.

Expressió i interacció escrita:

Si heu seguit l’evolució del Mitjà>C1, cap sorpresa: desapareix el dictat, i trobem dues redaccions, una de creació i una de mediació, entre 200 i 230 paraules cadascuna. Si no sabeu què és la mediació, podeu mirar ací i ací.

Expressió i interacció orals:

També seguint el model del C1, trobem un monòleg i un diàleg que fareu, previsiblement, amb un altre aspirant.

Preparar la prova de C2

M’heu fet moltes voltes la pregunta de quin llibre de text és millor i sempre dic el mateix: no ho sé. No tinc recursos econòmics ni temporals per a comprar-me’ls tots i comparar-los, així que no els he examinat amb calma. De tota manera, vaig fer un recull de les editorials que havien editat materials per a preparar el C1 i són les mateixes que han editat materials per a C2:

  • Bromera: De dalt a baix C2
  • Voramar: Aprova C2
  • Àrbena: Apte + C2
  • Tabarca: D’ací i d’allà C2
  • Andana: Fer via C1-C2
  • Universitat d’Alacant: Punt per punt

Comprensió lectora:

Ja déiem abans que la bona notícia del fet que la comprensió lectora siga d’estil a, b o c és que les proves antigues serveixen per a preparar-la. Si (com jo) no les guardàreu, no patiu: hi ha manuals com el Nou Apte 3 o el de Proves de Tabarca que consisteixen en models autocorrectius (és a dir, que tenen les solucions al final) de proves del model 2009-2017 de la JQCV (recordeu que heu de buscar les del Superior, que equival al C2). Un truc: en moltes biblioteques (sobretot, les universitàries) els trobareu!

Ara bé, per a treballar la comprensió lectora (i tota la llengua escrita, en general) no hi ha res millor que llegir molt. I, en el cas d’un C2, llegir sobre temes especialitzats. Economia, demografia, ciències de la salut, ciències ambientals, tecnologia… Intenteu no deixar cap camp abandonat del tot. I feu una ullada a les revistes que vos dic sempre: Saó, Debats i Mètode (ei: si en coneixeu més, deixeu un comentari!). Penseu que la majoria de textos de la prova del C1 havien eixit de la revista Mètode! Per a l’actualitat immediata, heu llegit ja el Diari Jornada? Si sou lectors de novel·la, el C2 és un gran moment per a introduir-vos en els mons d’Enric Valor i el seu ventall de lèxic inimitable. A mi, personalment, m’agrada La idea de l’emigrant.

Estructures lingüístiques:

A banda de llegir, que ja hem dit que és la manera d’aprendre per excel·lència, teniu també els models de les antigues proves (vegeu el primer paràgraf del punt anterior), a banda de jocs com el Jugallengua o el Pràctic.

Expressió i interacció orals i escrites:

Com sempre, són les àrees més difícils de preparar sense la guia d’algun profe. Així i tot, durant les pròximes setmanes aniré penjant al blog propostes d’expressió oral i escrita adaptades al nou model (o, més aïna, basades en el model del C1 de juny de 2018 però adaptant-les als continguts del C2). Estigueu alerta!