Si vau estar atents i atentes al blog l’última setmana, segurament ja heu llegit l’entrada sobre el nou C2 de la JQCV, en què vos explicava un poc en què ha canviat el model d’examen i donava algunes pistes per a preparar-lo. Hui aprofundim un poc més en la preparació de l’expressió escrita. La fareu en la primera fase de la prova (és a dir, en el primer dels dos dies), després d’una pausa de 20+10 minuts (què vol dir 20+10? Ni idea).

Principis generals

Que sí, que sóc una pesada i sempre dic el mateix, però feu el favor de repassar bé cada redacció abans de lliurar-la! És (gairebé) impossible fer una redacció sense cap error, i sempre hi ha una cosa que ens costa més que d’altres. Per això, si sabeu que potser fareu algun error en una s/ss, en els relatius que maregen tant, en la combinació de pronoms, etc., reviseu molt exhaustivament tots els accents, les dièresis, els punts i les comes, les majúscules… Repasseu les coses que se vos donen bé, i no només les que se vos donen malament. És una llàstima perdre punts per una cosa que ja sabíeu! No suspendreu per un sol accent però, sumat a la resta de coses, podria fer que la nota caiguera per davall del 50%, que és el mínim que cal per a superar l’àrea.

Per a treballar l’ortografia, el lèxic i la morfosintaxi (preposicions, pronoms, relatius, conjugacions…), podeu utilitzar els mateixos materials que per a les estructures lingüístiques: a banda dels de l’entrada anterior, feu una ullada a l’Enjogassa’t. A diferència del Pràctic o el Jugallengua, no podeu triar des del principi en quin aspecte de la llengua voleu aprofundir, sinó que fareu una espècie de test de nivell (curtet i en forma de joc) i, a partir d’ahí, desbloquejareu diferents desafiaments i proves. L’Enjogassa’t té molts avantatges: està adaptat a la normativa més recent de l’AVL (que és, com sabeu, l’oficial, en la qual es basen les proves de certificació de coneixements de valencià), funciona perfectament al mòbil (això sí, des del navegador, no té app pròpia) i, a més, els gràfics són ben atractius. Proveu els tres jocs: tots són gratuïts i fiables (sense spam ni malware), però sobretot no deixeu de llegir en valencià!

Per a aprofundir en l’estructura, recordeu que ja hem publicat entrades sobre:

I que ben prompte n’hi haurà alguna més!

La redacció de creació

Si fem cas del model de prova penjat al web de la JQCV, sembla possible que la redacció de creació siga un text d’opinió a partir d’una cita. No és cap certesa, però: ja sabeu que, en el C1, hi havia moltes diferències entre el model de prova penjat al web i la prova que finalment es va administrar. Així i tot, convé que, per si de cas, aprengueu a desenvolupar idees a partir d’una cita. Una bona manera de fer-ho és subscriure-vos a la llista de correu electrònic de Minimàlia. Quan ho feu vos enviaran, de manera gratuïta i sense publicitat, una cita al dia al vostre correu electrònic. Per a practicar, ho teniu ben fàcil: agafeu una cita (mireu les últimes que han enviat), reviseu l’estructura de l’article d’opinió i avant! Heu de fer-ho en 210/230 paraules. Com a exemple, mireu què va fer una alumna amb la següent cita de Josep Pla, extreta d’un dels correus de Minimàlia:

L’última cosa que morirà en el país serà l’individualisme. O individualisme o decadència. No hi ha altra alternativa.
Josep Pla (Palafrugell 1897-Llofriu 1981)

L’individualisme ha mort. Llarga vida a la col·lectivitat!

Sense cap dubte, si la crisi econòmica, sistèmica afirmaria jo, del 2008 ens ha deixat una cosa clara és que els éssers humans som interdependents i, en conseqüència, necessitem la col·lectivitat per a sobreviure.

La cita proposada de Josep Pla és un reflex del temps històric que l’autor va viure: les decadències del naixement i desenvolupament d’una nova ideologia hegemònica global: el capitalisme neoliberal. Aquesta ideologia va construir una cosmovisió del subjecte social des de la seua independència, individualitat i capacitat d’autogestió. Així, moltes de nosaltres vam crèixer pensant que si estudiàvem i ens esforçàvem per ser les millors, no necessitaríem cap persona més per a viure una existència sense preocupacions.
Tanmateix, tota aquesta fal·làcia va caure amb la crisi del 2008. Així doncs, ens vam adonar que, tot i haver fet el camí que ens havien marcat, allò que verdaderament ens donava garanties d’unes vides dignes eren les nostres xarxes informals. Els darrers anys hem vist la tornada d’amistats a casa dels seus progenitors, famílies que viuen amb “les paguetes” dels seus grans i barris que s’autogestionen les mancances quotidianes mitjançant xarxes de suport veïnal.

A mode de conclusió, una reflexió aglutinadora: la vida, en el sentit ampli de la paraula, no té cap oportunitat de pervivència sense el suport i l’acompanyament d’altres vides. Així, les experiències viscudes la darrera dècada han matat l’individualisme per a fer ressorgir la col·lectivitat.

IMG_20181012_183239
Així d’impressionat s’ha quedat Samuel en llegir la redacció.

En 239 paraules (només se n’ha passat 9), l’autora ha produït un text d’estructura circular:

  • Abans que res, anuncia la seua tesi (necessitem la col·lectivitat per a sobreviure) a la introducció.
  • Desenvolupa un contraargument primer (el neoliberalisme ens diu que podem ser independents) per al qual utilitza el context històric de l’autor.
  • Desmenteix el contraargument (la fal·làcia de la supervivència individual) amb l’experiència de la crisi com a argument principal.
  • Conclou reprenent la tesi (la col·lectivitat és necessària per a l’ésser humà).

I tot això sense allunyar-se de l’enunciat que li proposava l’exercici. Veritat que es mereix un fort aplaudiment? 👏👏👏

La redacció de mediació

Ací no cal que m’estenga tant, perquè ja teniu penjades al blog les entrades sobre mediació, amb un exemple en la segona. No hi ha grans canvis del C1 al C2: recordeu que el límit de paraules per a la mediació en el C2 de la JQCV és de 200-220 paraules.

 

Més exemples? Pareu atenció al blog, perquè és possible que prompte tinguem alguna entrada més sobre exemples de models textuals a partir d’un exercici de mediació…

Res més! Vos deixe que treballeu, estudieu i que passeu un bon cap de setmana!