Bon dia! Com porteu la quarantena (que no *quarentena)? El coronavirus ens ha abocat a una situació inusual. L’activitat docent presencial ha sigut cancel·lada arreu del territori. Però, eh! Que no vos pare la COVID-19. Des de casa podem seguir aprenent. De fet, han sigut diverses les mostres de solidaritat que han tingut diverses persones i associacions per a facilitar l’aïllament. En esta entrada en recollirem algunes, i també altres recursos que estan oberts permanentment.

[+] he afegit els canals d’Aina Monferrer a l’últim apartat!

[+] he afegit els recursos de la Institució de les Lletres Catalanes al tercer apartat!

[+] he afegit els contes gratuïts de l’editorial Encobert al primer apartat!

Llegiu, llegiu!

Ja sabeu (perquè soc una pesada) que llegir no només millora la comprensió escrita, sinó també alguns aspectes de producció com l’ortografia, el vocabulari o la gramàtica. Les biblioteques ara estan tancades, però la premsa continua en marxa. De fet, si llegiu diaris en valencià, com el diari Ara, podeu trobar articles tan útils com este sobre afrontar el confinament en família. Pel que fa als llibres, el portal ePUB.cat disposa d’una enorme col·lecció de llibres electròncis en català.

Menció a banda mereix la plataforma iQuiosc.cat, que ofereix, durant un mes, una subscripció gratuïta (amb el codi TARIFAPLANA2020) que vos permet accedir a revistes digitals variadíssimes: de cuina, sobre docència, infància, viatges… Imprescindible!

NOVETAT! L’editorial L’Encobert també ha permés l’accés lliure i gratuït als contes de Blasco Ibáñez traduïts al valencià.

Xarrem?

Una de les queixes més habituals dels meus alumnes és que no tenen ningú a casa amb qui parlar en valencià. Això és especialment problemàtic ara que no podem eixir de casa. Però les noves tecnologies ens ofereixen utilitats meravelloses. A banda dels telèfons, les xarxes socials i programes ja consolidats de videoconferències com Skype, teniu aplicacions com Discord, que permet fer xat grupal de veu i text, i Houseparty, que permet fer videoconferències en grup i, en la versió mòbil (Android i iOS), fins i tot jugar a jocs en línia amb les persones amb qui esteu parlant! Si teniu companys de classe, o coneixeu gent que també estiga aprenent valencià, organitzeu-vos per a xarrar o jugar. També podeu llegir algun article de les revistes que hem esmentat més amunt i comentar-lo. Les possibilitats són infinites!

Fem vida en valencià: música, cinema, videojocs, tutorials… i influenciadores!

Que hagen tancat els cinemes, els teatres i les escoles no vol dir que no queden vies de cultura, formació i entreteniment al nostre abast. Impossible avorrir-se!

 • Mireu, per exemple, els recursos de cinema en valencià que recull Plataforma per la llengua: alguns, com Filmin.cat, són en línia! Si teniu criatures a casa, potser vos interessa este recull que ha fet Nació Digital de continguts infantils en línia. Els portals TotsRucs.Cat i Mecanoscrit.cat ofereixen un fum de material audiovisual (de ficció i no-ficció). I, per descomptat, teniu les seccions a la carta d’À Punt media, TV3IB3 per a veure els continguts que no hàgeu vist en directe.
 • Si sou més de videojocs, és un bon moment per a començar a seguir @píxels com a punys (també tenen perfil al Facebook).
 • Música? N’hi ha moltíssima en valencià! En qualsevol plataforma (Bandcamp, Spotify, Youtube…) en trobareu. Si voleu descobrir grups nous, per què no seguiu la pàgina de Facebook Música en valencià?
 • Quedar-se a casa és un bon moment per a fer coses que hem anat ajornant, com ara cuinar més sa. El perfil de Twitter @lauladecuina té bona cosa de receptes saludables i senzilles!
 • Vos agrada mirar videos de youtubers i influenciadors? En coneixeu en valencià? Miss Tagless és la nostra youtubera més coneguda. Juliana Canet és una instagramera de Cardedeu que triomfa entre el públic més jove. Parlem d’economia és una bona eina per a endinsar-se en temes complexos (hola, alumnes de B2!).
 • La Institució de les Lletres Catalanes ha publicat al Twitter un fil amb recursos culturals en català de diversa mena (teatre, poesia, recomanacions literàries, audiolectures…).

Autoaprenentatge (explícit) de llengua

A voltes sentim la necessitat de posar a prova i autoavaluar el nostre coneixement de llengua. Ara que no podem anar a classe, ací teniu unes quantes maneres de fer-ho en línia:

 • La professora Lola Moreno Lozano (al Twitter, @lolamorenolozan) ha compartit una pàgina de Google Sites amb moltíssims recursos per a treballar valencià a distància. Ens avisa que funciona millor amb l’ordinador que des del mòbil. Hi trobareu aspectes gramaticals (un concurset de pronoms febles, per exemple, o un de connectors), fonètics, relatius a les propietats textuals… Si vos agraden els seus recursos, li ho podeu agrair amb un comentari al seu blog!
 • La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València també té recursos oberts, com ara exercicis de diferents tipus, a la seua pàgina web.
 • El professor Salva Pérez té un canal de Youtube, Per no Frenar, amb un gran ventall de vídeos pensats per a l’aprenentatge de valencià, amb temes que van des d’errades típiques en l’expressió oral fins a qüestions concretes com els usos de “per” i “per a”. Atenció, perquè està preparant-ne més!
 • La professora Aina Monferrer, de l’EOI de Castelló, té un web ple de materials per a l’aprenentatge de valencià classificats per àmbits temàtics i per destreses (feu ús de les etiquetes, són ben útils si busqueu un tipus d’activitat en concret!) i un canal de Youtube específic sobre aprenentatge de valencià.
 • Els aprenents de nivells més bàsics (A1, A2 i B1) també teniu materials: el professor Jaume Llopis (al Twitter, @JaumeLlopis), de la FPA Beniassent, ha fet públics també els seus materials, que abasten aspectes diferents com la comprensió lectora i el lèxic. Per a accedir-hi, heu de prémer el botó “Entrar com a convidat”, no vos hi heu de registrar.
 • Així mateix, el MOOC Valencià: Nivell C1 de la Universitat Politècnica de València és una sèrie de vídeos amb explicacions molt clares, exemples, exercicis i solucions.
 • Les xarxes socials estan plenes de perfils dedicats a l’aprenentatge de valencià! Ja vam parlar de les 10 pàgines del Facebook que has de seguir si estudies valencià, però sabíeu que també hi ha perfils d’Instagram, com @valenciaalatac, per a aprenents de la nostra llengua?

 

Ho deixem ací, de moment, però editaré l’entrada si m’arriben notícies de recursos nous. Per descomptat, si en coneixeu algun, deixeu un comentari! Tota pedra fa paret 🙂