a poqueta nit

Practicar valencià sense eixir de casa

Anuncis

Bon dia! Com porteu la quarantena (que no *quarentena)? El coronavirus ens ha abocat a una situació inusual. L’activitat docent presencial ha sigut cancel·lada arreu del territori. Però, eh! Que no vos pare la COVID-19. Des de casa podem seguir aprenent. De fet, han sigut diverses les mostres de solidaritat que han tingut diverses persones i associacions per a facilitar l’aïllament. En esta entrada en recollirem algunes, i també altres recursos que estan oberts permanentment.

[+] he afegit els canals d’Aina Monferrer a l’últim apartat!

[+] he afegit els recursos de la Institució de les Lletres Catalanes al tercer apartat!

[+] he afegit els contes gratuïts de l’editorial Encobert al primer apartat!

Llegiu, llegiu!

Ja sabeu (perquè soc una pesada) que llegir no només millora la comprensió escrita, sinó també alguns aspectes de producció com l’ortografia, el vocabulari o la gramàtica. Les biblioteques ara estan tancades, però la premsa continua en marxa. De fet, si llegiu diaris en valencià, com el diari Ara, podeu trobar articles tan útils com este sobre afrontar el confinament en família. Pel que fa als llibres, el portal ePUB.cat disposa d’una enorme col·lecció de llibres electròncis en català.

Menció a banda mereix la plataforma iQuiosc.cat, que ofereix, durant un mes, una subscripció gratuïta (amb el codi TARIFAPLANA2020) que vos permet accedir a revistes digitals variadíssimes: de cuina, sobre docència, infància, viatges… Imprescindible!

NOVETAT! L’editorial L’Encobert també ha permés l’accés lliure i gratuït als contes de Blasco Ibáñez traduïts al valencià.

Xarrem?

Una de les queixes més habituals dels meus alumnes és que no tenen ningú a casa amb qui parlar en valencià. Això és especialment problemàtic ara que no podem eixir de casa. Però les noves tecnologies ens ofereixen utilitats meravelloses. A banda dels telèfons, les xarxes socials i programes ja consolidats de videoconferències com Skype, teniu aplicacions com Discord, que permet fer xat grupal de veu i text, i Houseparty, que permet fer videoconferències en grup i, en la versió mòbil (Android i iOS), fins i tot jugar a jocs en línia amb les persones amb qui esteu parlant! Si teniu companys de classe, o coneixeu gent que també estiga aprenent valencià, organitzeu-vos per a xarrar o jugar. També podeu llegir algun article de les revistes que hem esmentat més amunt i comentar-lo. Les possibilitats són infinites!

Fem vida en valencià: música, cinema, videojocs, tutorials… i influenciadores!

Que hagen tancat els cinemes, els teatres i les escoles no vol dir que no queden vies de cultura, formació i entreteniment al nostre abast. Impossible avorrir-se!

Autoaprenentatge (explícit) de llengua

A voltes sentim la necessitat de posar a prova i autoavaluar el nostre coneixement de llengua. Ara que no podem anar a classe, ací teniu unes quantes maneres de fer-ho en línia:

 

Ho deixem ací, de moment, però editaré l’entrada si m’arriben notícies de recursos nous. Per descomptat, si en coneixeu algun, deixeu un comentari! Tota pedra fa paret 🙂

Anuncis

Anuncis