Llegim i compartim

Què és Llegim i compartim?

Llegim i compartim és un pla per a fomentar la lectura en alumnat adult que aprén valencià. Pretén demostrar que el foment lector amb persones adultes no només millora l’hàbit lector, sinó també les competències lingüístiques dels alumnes. Llegim i compartim es desenvolupa en el marc del meu treball final del Màster Universitari en Investigació en Didàctiques Específiques (Universitat de València) i hi participen alumnes de nivell B1 del Centre Carles Salvador.

Com funciona?

L’alumnat de la meua classe de B1 s’ha dividit en dos equips. Des de hui mateix fins al dia 29 d’abril podran guanyar punts per als seus equips responent a les crides que se’ls aniran proposant. És una mena de gimcana que té com a eix la lectura compartida. Com la compartim? A través de Twitter i, en concret, de les etiquetes #LlegimB1 i les corresponents a cada crida. Les crides són de dos tipus: tuits referents a cadascuna de les activitats proposades o produccions escrites que es lliuren per correu electrònic o en mà.

Quins són els equips?

La classe de 10 persones s’ha dividit en 2 equips de cinc membres:

Quines són les crides?

crida-1

La primera activitat de #LlegimB1 pretén que creeu la vostra autobiografia lectora. Què és una autobiografia lectora? És el relat de la vostra relació amb la literatura durant el curs de la vostra vida, i és totalment lliure. Podeu ordenar-la cronològicament, o bé començar per les experiències lectores que més vos hagen marcat, o per gèneres… Vosaltres trieu! De manera orientativa, l’autobiografia ha de tindre unes 150 paraules.

Amb aquest enunciat, els dos equips ja han començat a treballar en la primera crida. Per a sumar punts, tenen dues opcions:

  • Entregar l’autobiografia lectora. El primer equip els integrants del qual hagen lliurat totes les autobiografies lectores s’emportarà 20 punts. Independentment de qui guanye, cada autobiografia lliurada suma un punt a l’equip!
  • Tuitejar amb l’etiqueta #LlegimB1. Cada tuit que siga rellevant (sobre experiències lectores, sobre llibres o autors concrets, sobre gèneres, etc.) sumarà 5 punts a l’equip. Tingueu en compte que bona cosa d’autors i d’editorials tenen perfil de Twitter: aprofiteu per a etiquetar-los-hi!

Si voleu seguir el progrés de la crida, ací està l’entrada corresponent!

crida-2

Una escola blanca que s’obri i mai no es tanca, de Vicent Pardo, és el nostre llibre viatger. Cada setmana, un alumne o alumna se l’emporta a casa i en llig un capítol. En la classe següent, fa un resum en forma de monòleg sobre el capítol que ha llegit.

El llibre viatger ja va de casa en casa! Per a guanyar punts amb aquesta activitat, els alumnes poden:

  • Fer l’exposició oral a classe sobre el capítol que han llegit, la qual cosa suma 5 punts a l’equip.
  • Fer preguntes al Twitter sobre vocabulari que aparega a la lectura, cosa que suma 5 punts més. L’equip contrari té un termini de vint-i-quatre hores per a respondre les preguntes i emportar-se cinc punts. Si no ho fan, la resta de membres de l’equip de qui haja llançat la pregunta poden respondre-la i adjudicar-se els cinc punts.

Si voleu conéixer més detalls sobre la crida o saber com avança, ací teniu l’entrada sobre el Llibre viatger!

crida 3

L’objectiu d’aquesta crida és compartir una experiència de lectura amb xiquets, xiquetes o joves. Per a guanyar punts, els equips poden:

  • Fer una activitat escrita i lliurar-la.
  • Fer un tuit sobre l’experiència lectora.

Qualsevol de les dues accions suma cinc punts a l’equip. Si voleu saber-ne més, feu clic ací!

crida 4

Un manuscrit inèdit, una història bonica de superació i aventura, i dos equips que competeixen per ser els primers a llegir-la… El primer equip a lliurar la ressenya s’emporta 50 punts! Ací hi ha l’entrada corresponent.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

5 respostes a “Llegim i compartim

  1. Hola Monica bona vesprada, jo volia demanarte un favor, em presente a l’examen del Grau Mija i m’agrada molt el teu web. Et podría enviar alguna redacció per a fer-me algunes correccions?. Moltes gracies per anticipat

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: